Risau Lihat Kakaknya Berumur 30 Tahun Masih Single, Sang Adik pun Iseng Mempromosikannya Via Twitter

Berbagisemangat.com – Pada usia 30-an menjadi detik idea bagi siapa pun untuk mengakhiri masa lajang mereka.

Kata orang, usia itu boleh dianggap tidak terlalu muda, tidak juga terlalu tua. Namun, siapa yang mampu menolak jodoh seandainya ia sudah ditetapkan oleh sang pencipta.

Dalam zaman serba modern ini, mencari jodoh juga semakin kreatif dan kadang-kala tidak terfikir dengan akal kita.

Begitulah yang berlaku apabila seorang gadis ‘mengiklankan’ kakak sulungnya yang masih bujang menerusi laman Twitter sehingga Viral.

Dilansir dari mStar Online, Ku Syaza Arisya(21) mengaku berbuat demikian karena ingin melihat kakaknya, Tengku Fatin Nabila mengakhiri masa lajang secepat yang mungkin.

 

Syaza (kiri) ingin melihat kakaknya mengakhiri masa bujangnya dan bahagia bersama suami.

 

“Kakak dah masuk umur 30 tahun dan dia masih solo. Jadi saya postlah di Twitter. Tak sangka jadi viral.

“Saya dapat hampir 200 direct message (DM) yang nak berkenalan dengan kakak. Ada juga yang nak kenalkan dengan abang mereka.

“Kakak pada mulanya marah, sebab dah viral sampai ke Facebook, ada orang kecam kata dia single sebab memilih dan sebagainya,” kata Syaza

Menurut gadis kelahiran Kelantan itu, dia juga memeriksa Direct Message (DM) yang dikirim melalui laman Twitter sebelum membuat kandidat untuk calon untuk kakaknya.

Malah katanya, lelaki yang jauh lebih muda berbanding kakaknya juga ada mengirim pesan untuk berkenalan.

“Ada buat semakan, tengok dalam dua atau tiga empat orang.

“Bagi saya, kalau betul orang tu nak serius dengan kakak, dia mestilah seorang lelaki yang mengutamakan keluarga, baik dan ada sumber keuangan yang stabil.”

“Harap yang saya pilih melekatlah dengan dia, saya pun teringin kakak ada zuriat bila tengok kawan-kawan yang lain main dengan anak saudara mereka,” katanya lagi.

Mengulas reaksi negatif yang menganggap tindakannya itu seperti perigi mencari timba (peribahasa malaysia: Perempuan mencari Lelaki), Syaza mengakui sedih apabila niat ikhlasnya disalah artikan oleh segelintir orang.

“Kakak dah masuk umur 30 tahun dan dia masih solo. Jadi saya post la di Twitter. Tak sangka jadi viral.” Ujar Syaza, hanya ingin kebahagiaan untuk kakak kesayangannya itu.

“Kakak ni relax je, jadi ini seperti usaha sayalah untuk bantu dia. Ibu bapa pun ada tanya tapi mereka tidaklah memaksa kakak.”

“Sedih bila orang salah mengartikan niat saya. Umi pun tahu ini viral.”

“Kata umi kepada kakak, buat apa nak risau sebab bukan kakak sendiri yang promosikan dirinya di Twitter,” ujar gadis yang menetap di Kota Damansara itu.

posting Syaza yang viral dan 700 lebih komentar netizen.

 

Kini postingan Syaza di Twitter sudah di retweet 5,000 orang lebih.

Postingan tersebut juga dibanjiri komentar lucu netizen, ada yang memuji wajah Fatin yang ‘awet muda’ dan tidak seperti wanita 30-an.

“Kita ada abang sepupu, dia single lagi, umur muda la sikit dari kakak awak, tapi abang sepupu kita pandai masak, dia tukang masak dekat hotel,” tulis @gulakapas2505.

“Abang saya single. Sedang buat phd. Duit pun banyak. Baik. Setia. Tapi buncit sikit. Ahhaha nak tak?,” tulis @arriflahhh.

Your kakak doesn’t even look 30 at all! Sooo pretty,” tulis @ftnatrhh pula.

Related posts